Lakástulajdonosnak járó illetékkedvezmény

Lakástulajdonosnak járó illetékkedvezmény

Egy olvasóm által üzenetben feltett, több embert is érintő kérdésre szeretnék válaszolni a mai bejegyzésemben. A kérdés az első lakástulajdonosnak járó illetékkedvezményre irányult.

A vonatkozó jogszabályok alapján, aki az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzésekor nem töltötte be a 35. életévét, annak lehetősége van arra, hogy az egyébként fizetendő illeték felét fizesse be az államkasszába. Ennek további feltétele, hogy az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 millió forintot nem haladhatja meg.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ki számít első lakástulajdont szerzőnek?

Az a személy minősül első lakástulajdont szerzőnek, akinek tulajdonában nincs és nem is volt lakóingatlan, továbbá az is első lakástulajdont szerzőnek számít, akinek 50% alatti tulajdoni hányada van vagy volt lakóingatlanban.

Fontos tudni: ha a 35 éven aluli fiatal jelenleg haszonélvező vagy az volt, továbbá más ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga van vagy volt lakóingatlanon, akkor már nem jogosult a fenti kedvezmény igénybevételére!

A csökkentett illeték megfizetésére lehetőség van továbbá 12 havi pótlékmentes részletfizetést is igényelni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

2018-05-28T08:46:07+00:00

Facebook