Bírósági polgári peres eljárás

Bírósági polgári peres eljárás

Tapasztalataim szerint sok ember úgy vág bele egy bírósági polgári peres eljárásba, hogy nem gondolja át a rá háruló kötelezettségeket, a lehetséges következményeket, illetve az egész jogi procedúra anyagi vonzatát sem.

A polgári peres eljárásoknál a bizonyítás, illetve a különböző költségek megelőlegezése mindig a kezdeményező felet, azaz a felperest terhelik. A tárgyalás lefolytatásához első fokon főszabály szerint meg kell fizetni az eljárási illetéket, amelynek mértéke a pertárgy érték 6%-a, de legalább 15.000 forint, legfeljebb 1.500.000 forint. Ha igazságügyi szakértőt is be kell vonni az ügybe, akkor az még legalább százezer forinttal megnöveli a kiadásokat. Ezen felül amennyiben az eljárás végén vesztesnek hoz ki bennünket a bíróság, úgy az ellenfél perköltségét is nekünk kell majd viselni, amelynek nagysága szintén több tízezer forintra tehető.

Erre figyelemmel mielőtt bármilyen lépést tennénk a bíróság előtt, érdemes ügyvédhez fordulni, elmondani neki a problémánkat és átbeszélni az ügy lehetséges kimenetelének forgatókönyveit. Könnyen lehet, hogy egy jó jogi szakember peren kívül is talál megoldást a gondunkra, melynek köszönhetően sok pénzt, időt és energiát tudunk megspórolni magunknak.

2018-05-28T08:45:56+00:00

Facebook